Poduzetnički impuls otvorit će 4000 novih radnih mjesta

Bez autora
Jun 12 2012

Hrvatska dosta teško izlazi iz krize i nema dovoljno konkurentno gospodarstvo da bi se izvozom pokrenula iz teške situacije i izvukla iz recesije. Očekivanja za Hrvatsku su u nastavku godine nešto povoljnija, ali većina analitičara ne očekuje pozitivne stope rasta u 2012., nego tek 2013. godine. Ekonomska situacija u eurozoni ponešto se poboljšala u odnosu na prethodno tromjesečje, ali su velike razlike među zemljama članicama. U čitavoj eurozoni najveći problem predstavljaju visoki fiskalni deficiti te visoka stopa nezaposlenosti u zemljama pogođenim dužničkom krizom, no najnoviji pokazatelji upućuju na pozitivna očekivanja u pogledu gospodarskih kretanja u idućih šest mjeseci. Problem je što EU u cijelosti ne pronalazi način da konkurira brzorastućim velikim ekonomijama poput Kine, pa je prognozirana stopa rasta za EU u 2012. 0 posto, a u 2013. 1,3 posto.

Poduzetnički impuls otvorit će 4000 novih radnih mjestaHrvatska dosta teško izlazi iz krize i nema dovoljno konkurentno gospodarstvo da bi se izvozom pokrenula iz teške situacije i izvukla iz recesije – kazala je Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta i dojučerašnja savjetnica bivše premijerke Jadranke Kosor, na Gospodarskom vijeću HGK-Komore Zagreb na temu aktualnog stanja i trendova u zagrebačkom i hrvatskom gospodarstvu.

Švaljek kaže kako su očekivanja za Hrvatsku u nastavku godine nešto povoljnija, ali većina analitičara ne očekuje pozitivne stope rasta u 2012., nego tek 2013. godine. Ekonomska situacija u eurozoni ponešto se poboljšala u odnosu na prethodno tromjesečje, ali su velike razlike među zemljama članicama.

U čitavoj eurozoni najveći problem predstavljaju visoki fiskalni deficiti te visoka stopa nezaposlenosti u zemljama pogođenim dužničkom krizom, no najnoviji pokazatelji upućuju na pozitivna očekivanja u pogledu gospodarskih kretanja u idućih šest mjeseci. Problem je, rekla je Švaljek, što EU u cijelosti ne pronalazi način da konkurira brzorastućim velikim ekonomijama poput Kine, pa je prognozirana stopa rasta za EU u 2012. 0 posto, a u 2013. 1,3 posto.

Periferne zemlje poput Italije, Španjolske, Portugala Grčke te Slovenije, što će se odraziti i na dolazak slovenskih turista u RH, očekuju niže stope rasta, dok će gospodarstva Japana i SAD-a rasti u prosjeku 2 posto godišnje, a Kine čak 8 posto.

Gospodarstvo grada Zagreba otpornije je na opća kretanja nego gospodarstvo u cjelini jer čini čak trećinu BDP-a Hrvatske, sa županijom i 37 posto, a nezaposlenih je samo 13% u odnosu na ostatak države. BDP per capita u Zagrebu je čak 75 posto viši od hrvatskog prosjeka, a hrabri i iznadproporcionalni rast noćenja turista u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji nego u ostatku Hrvatske te gospodarstvenici RH i u tome moraju nači poslovni interes i izazov, kazala je Švaljek.

Istaknula je i kako čak 60 posto ukupnog poreza na dobit plaćaju poduzetnici u Zagrebu.

- Mogućnost uvođenja poreza na nekretnine, Zagrebu bi osigurala nešto stabilnije prihode za financiranje lokalne zajednice – istaknula je Švaljek.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je kako će se za tjedan-dva u Saboru naći Zakon o financijskom poslovanju, kojim će se uvesti reda u plaćanje među poduzetnicima i riješiti problem nelikvidnosti.

- Bit će i nepopularnih mjera no želimo zdravo gospodarstvo, umjesto da se problemi odgađaju iz godine u godinu - kazao je.

Poduzetnici koji dođu u probleme moći će i propasti ili bankrotirati, ali će im se nastojati što prije dati nova šansa, za razliku od onih koji muljaju i varaju klijente, rekao je Maras, ističući kako je u pripremi i zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja za mikro-poduztenike, porezne poticaje, poticaje za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom….

Maras je najavio kako će se inzistirati na što fleksibilnijem poduzetništvu. Plan je da se od 1. srpnja poduzetnici potpuno oslobode troškova osnivanja obrta. U dvije godine od implementacije projekata u programu Poduzetnički impuls 2012., za kojega potpore iznose 376 milijuna kuna, očekuje se čak 4000 novih radnih mjesta kao i očuvanje 1000 postojećih.

Također, u roku tri godine od provedbe tog programa predviđa se i povrat svih utrošenih sredstava u državni proračun kroz uplaćene poreze i doprinose. Za mjere programa Poduzetnički impuls  u ministarstvo je stiglo gotovo 11 tisuća prijava, rekao je Maras. Kriteriji su strožiji nego ranijih godina. Radi bolje kontrole isplata potpora ide u dva dijela (60 i 40 posto), a ukoliko se sredstva potroše nenamjenski, obvezan je povrat poticaja.

Maras je istaknuo i kako je po prvi puta od 2007. veći broj novootvorenih nego zatvorenih obrta u Hrvatskoj. U prosjeku ih se godišnje zatvara između tisuću i dvije, a lani ih je po prvi puta za 293 više otvoreno nego zatvoreno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik